A világ legismertebb magyar írója, a Vörös Pimpernel alkotója: Orczy Emma

Baroness Orczy Emma (Wikipedia)

"Mindenütt kutatják, mindenütt keresik, de szegény franciák jaj sehol sem lelik. Angyalok közt jár fönn, vagy lenn az ördögökkel? Ez a ravasz, titokzatos Pimpernel?"

1793-ban tombol  a terror Párizsban. Madame Guillotine szorgalmasan szedi áldozatait, naponta hullanak az arisztokrata fejek a kosárba, amit a párizsiak vivátozva fogadnak.  A fejvesztésre ítélt emberek egyetlen bűne az, hogy arisztokraták, férfi, nő, idős, fiatal, gyerek- nem számít, pusztulniuk kell, ha már egyszer nemesnek születtek. De egy titokzatos segitő  feltűnik időnként egy kis piros virág álarcában,  és megment egy pár halálraítélt családot, átmenekitve őket Angliába. Senki nem sejti, hogy a piperkőc, látszólag tunya lord Percy Blakenery rejtőzködik a kis virág, a  Vörös Pimpernel  mögött.

 A magyar születésű Báró Orczy Emma nagyot alkotott, amikor elkeseredésében tollat ragadott és megírta ezt a könyvet.  Mai napig a legtöbbet olvasott magyar író a világon, bár itthon kevesen ismerik. A könyve  az egyetlen magyar irodalmi  alkotás, amelyet az Egyesült Államokban a világirodalom kétezer alapműve közé soroltak. Milliók olvasták, vagy látták, egyszóval ismerik a Vörös Pimpernelt.

Baroness Orczy  Emma Magdolna Rozália Mária Jozefa Borbála  1865 novemberében született Báró Orczy Bódog és  Vass Emma grófnő egyetlen lányaként. Apai nagyapja királyi tanácsos és Szent György lovag,  míg anyai nagyapja a magyar Parlament tagja volt.  Szülei félve a forradalom megismétlésétől, vagy ki tudja, mitől, de elhagyták a birtokukat, és előbb Pesten éltek, majd Brüsszelbe költöztek. Innen csak egy ugrásra volt Anglia, ahol a 14 éves Emmuska zenét és festészetet tanult, amiben ugyan nem nagyon mutatott különösebb tehetséget, de  itt ismerkedett meg  a későbbi férjével.

Emmuska 13 évesen. (Wikipedia)

Közös életüket fordításokkal, és könyvillusztrációkkal kezdték, de a bevétel igen gyengécske volt. Fiának születése után Emma írni kezdett, de nem volt viszhangja az első próbálkozásainak. Azért az egyik újság közölte a detektív történeteit, és ez hozott némi bevételt. 

Mit tehet egy szegénységben élő jobb sorsra érdemes magyar asszony Angliában?  Ma egyszerű a képlet, elmegy dolgozni, és megél belőle. Akkoriban ez nem volt ilyen egyszerű, különösen egy jobb élethez szokott bárókisasszonynak nem,  de akiben igaz magyar vér csörgedez, az nem adja fel egykönnyen, mégha báró, akkor sem. Emma asszony jó érzékkel alapozva a történelemből ismert  örökös ellenszenvre az angolok és franciák között,  megírta a Vörös Pimpernelt. 

A könyv kéziratát 12 kiadónak adta át, de ők szó szerint csak tökörésztek rajta, nem mertek kockáztatni, nem mertek  pénzt fektetni egy ismeretlen író, ráadásul női író könyvébe. Amig várták a kiadók döntését, ketten jelentkeztek, hogy átírják színdarabra a novellát, és színpadra viszik.  Emma asszony rábólintott az ajánlatra, élete legjobb döntését hozva meg ezzel. A produkció ugyanis bombaként robbant: négy éven át játszották,  több mint 2000 előadást ért meg, és az egyik legsikeresebb darab lett Nagy Britanniában. Más nyelvekre is leforditották, hatalmas sikert generálva a regény számára.  Ugyan nem találtam róla feljegyzést, de feltételezem, hogy a 12 kiadó közül az a 11, aki nem vállalta a kiadást, verte a fejét a falba  utólag - dehát késő bánat.

Báró Orczy Emma- immár gazdagon (Encyclopedia Britannica)

Báró Orczy Emma könyve elindult világhóditó útjára. 14 nyelvre fordították le, színházakban játszották világszerte,  tv. filmeket készitettek belőle, mind hatalmas sikerrel, sőt mintául szolgált az amerikai Johnston McCulleynak Zorro nevű figurája megalkotásánál. Még japánul is megfilmesitették. Mivel a közönség  még több sztorit követelt, Emma bárónő gyorsan nekilátott a többi könyvének, de ezek közül egyik  sem lett  olyan sikeres, mint a Vörös Pimpernel. Magyar forditásban öt könyve jelent meg:  Vörös Pimpernel, Isten és a császár,  Pimpernel Erdélyben, Az okos Pimpernel, és Ferenc József gyertatartói.

A Londonban élő magyar bárónőnek nem kellett aggodalmaskodnia többé a jövője miatt, volt mit a tejbe aprítania. Oyannyira, hogy még egy villácskára is futotta Monte Carloban (Lebontották azóta sajnos). 1947-ben halt meg sikeresen és gazdagon, soha nem tagadva meg arisztokrata múltját sem pedig magyarságát. Halála után több mint ötven évvel művét az Egyesült Államokban  a világirodalom kétezer alapműve közé sorolták. A Vénuszon egy krátert neveztek el róla.

A Vörös Pimpernel angol filmváltozata. 

 

Forrás: Wkipedia: Emma Orczy,  Encyclopedia Britannica: Baroness Emmuska Orczy, Tudomány és  történelem: Ki a világ legismertebb irója?

Képek: Wikipédia, Encyclopedia Britannica